Virta vaimenee

17/01/2013

Vuonna 2008 käynnistynyt Virta-hanke tuli päätökseen vuoden 2012 lopussa. Liikkeelle oli lähdetty tilanteesta, jossa haluttiin helpottaa oman äidinkielen ja uskonnon opettajien ja oppilaiden reissaamista koululta toiselle sekä tarjota näiden aineiden opetusta myös sellaisille kouluille, joissa ei omaa opetusryhmää saatu muodostettua. Mukaan lähti rohkeita opettajia, joista monet etäopettavat yhä.

Venäjän etäopetuspilotti maaliskuussa 2009

Venäjän etäopetuspilotti maaliskuussa 2009

Alun teknisten ja muiden haasteiden jälkeen ollaan päästy tilanteeseen, jossa etäopetus pyörii isommitta ongelmitta ja on tuttu juttu niin opettajille kuin oppilaillekin. Islamin opettajan kommentteihin etäopetuksesta voi tutustua videolta, joka löytyy hankkeen kotisivuilta. Samalta sivulta löytyy myös alkuvaiheessa tehtyjä tallenteita ja videoita.

Näitä laitteita käytetään etäopetuksessa

Näitä laitteita käytetään etäopetuksessa

Tampereen järjestämään etäopetukseen osallistuu vuosittain noin sata oppilasta. Tarve ei ole ainakaan vähenemään päin, sillä jo nyt tammikuussa on tullut tiedusteluja mahdollisuudesta osallistua islamin etäopetukseen ensi lukuvuonna. Tänäkin lukuvuonna mukaan tuli viisi uutta kuntaa! Toiminta on laajentunut Pirkanmaalta kauemmaksi, nyt oppilaita on esimerkiksi Porista ja Karkkilasta. Etäopetuksessahan maantieteellisellä etäisyydellä ei ole merkitystä. Sen verran se toki vaikuttaa, että mitä suurempi etäisyys opettajan ja oppilaan välillä, sitä epätodennäköisempää on että he tapaisivat kasvokkain. Lähistön kunnissahan opettajat ovat pyrkineet käymään lähikäynneillä pari kertaa lukuvuodessa.

Somalin opettaja lähikäynnillä

Somalin opettaja lähikäynnillä

Oman äidinkielen ja uskonnon lisäksi Tampereella on annettu etäopetusta A2-saksassa. Vieraisiin kieliin tutustumisen mahdollisuutta on tarjottu etäkerhojen kautta. Etänä on järjestetty espanjan, ranskan, ruotsin, saksan ja venäjän kerhoja, jotka ovat keränneet runsaasti kielistä kiinnostuneita alakoululaisia. Toimintamallia on esitelty muuallekin Suomeen.

Tarvetta tällaiselle etätoiminnalle selvästikin on, toivotaan että toiminta pyörii jo omillaan, ilman hankkeen tukea. Virta-hanke ja sitä myötä tämä blogikin vaimenevat nyt.


Joulutoivotus

18/12/2012

Tänään kävimme vielä venäjän opettajan kanssa Lempäälässä oppilaita tapaamassa. Kauniin Mattilan koulun pihasta löytyi tällainen hieno asetelma:

Mattila_seimi

Joululomaan on vielä muutama päivä aikaa, mutta haluan toivottaa oikein rauhallista ja rentouttavaa joulun aikaa kaikille!


Oppilaan ajatuksia etäopetuksesta

14/12/2012

Moi olen Jasmin ja olen etäopetuksessa. Siellä on ihan hauskaa mutta on ärsyttävää herätä niin aikaisin. Enimmäkseen mä tykkään somalin tunnin kisoista, koska minä voitan aina. Olen ylpeä itsestäni, koska minä sain viime vuonna diplomin ja toivon sitä vieläkin. Minä opin puhumaan somaliaa kun olin 1,5.v. Ja opettaja on mukava ja kaikki muut henkilöt. Haluaisin somalian etäopetukseen jotain uusia juttuja. Esim……jotain hauskoja tehtäviä, se voisi olla ristikkoja erilaisista välineistä jne. Hyvää uutta vuotta somalin opettaja!!!!


Maalaismaisemaa

13/12/2012

Lukukauden lähestyessä loppuaan etäopettajat käyvät taas katsomassa oppilaitaan. Kasvokkain tapaaminen on hyvä juttu niin opettajalle kuin oppilaillekin, onhan tuttujen kanssa mukavampi toimia. Kävin somalin kielen opettajan Abdulrashid Arehin kanssa Ylöjärvellä kahdella koululla. Metsäkylän koulu oli nimestään huolimatta iso ja nykyaikainen, mutta jatkaessamme matkaa Karhen kouluun pääsimme todelliseen maalaismaisemaan.

Menossa Karhen kouluun

Menossa Karhen kouluun

Koulu oli hienolla paikalla mäen päällä Karhejärven rannalla. Yli 100-vuotiaassa koulussa toimii kolme yhdysluokkaa sekä esikoulu. Oli hauska tutustua tähän paikkaan ja koulun mukaviin ihmisiin!


Etäopetusasiaa siperialaisille

12/12/2012

Näin hankkeen loppuvaiheessa olen totisesti päässyt kertomaan etäopetusasioista monille! Kaukaisimmat kuulijat olivat 10.12. Sääksjärven koululle saapunut ryhmä koulunjohtajia ja kouluhallinnon väkeä: he olivat lähteneet tutustumaan suomalaiseen koulujärjestelmään Siperian Yamal-Nenetsistä asti. Kotiseudun joulukuinen lämpötila oli kuulemma -34 C.

Kerroin ryhmälle Virta-hankkeessa kehitetystä tavasta järjestää etäopetusta, minkä jälkeen seurasimme jonkin aikaa islamin etätuntia, johon koulun kaksi oppilasta osallistui. Ryhmällä oli paljon kysyttävää, onneksi koulun rehtori Seppo Siitonen oli vastaamassa koulun käytännön järjestelyjä koskeviin kysymyksiin.

Siperialaisia vieraita kuulemassa tietoa Sääksjärven koulusta

Siperialaisia vieraita kuulemassa tietoa Sääksjärven koulusta